Stadions WK 2022Al Bayt Stadion (Al Khor City)

Capaciteit: 60.000 zitplaatsen
Ontwerper: Dar Al-Handasah
Afstand van Doha: 43 km

Het 60.000-zitplaatsen tellende stadion is de toekomstige thuisbasis van voetbalclub Al Khor Sports Club. In dit stadion worden wedstrijden tot en met de halve finales gespeeld. Het design van het stadion is afgeleid van de Bedouin tenten, die vaak gebruikt worden als symbool voor gastvrijheid in Qatar.

De voetbalfans die het Al Bayt Stadion in 2022 in de stad Al Khor bezoeken, zullen door een landschap lopen die lijkt op het Aspire Park. Zij zullen arriveren bij een stadion dat geïnspireerd is door de traditionele Arabische tenten en 37 meter hoog zal zijn. Drie ringen met zitplaatsen zullen ruimte bieden voor 60.000 toeschouwers van het WK voetbal in Qatar. De stoelen zijn zwart, rood en wit gekleurd in het design van de tent. Een schuifbaar dak biedt optimale koeling waardoor het hele jaar gevoetbald kan worden.

Het stadion heeft een schuifbaar dak dat in slechts 20 minuten gesloten kan zijn. Hierdoor zijn de speelomstandigheden optimaal te regelen. Op loopafstand van het stadion is een complex gebouwd waar arbeiders kunnen wonen.

Het voetbalstadion in Al Khor heeft een specifiek concept uit Qatar en verwijst terug naar de geschiedenis en cultuur, zoals de nomaden tenten. Het gebouw krijgt een modern design met een bovenste ring met verwijderbare stoelen. Na het WK voetbal in 2022 zal deze ring weer verwijderd worden en wordt het aantal zitplaatsen teruggebracht naar 32.000.

Het Al Bayt Stadion heeft een koeltechniek gebaseerd op meerdere koelingssystemen. Deze systemen worden gekoeld met behulp van het koude water uit het nabij gelegen energiecentrum.

Al Rayyan Stadion (Al Rayyan)

Capaciteit: 44.740 zitplaatsen
Ontwerper: Ramboll
Afstand van Doha: 22 km

Qatar maakt vorderingen richting het WK 2022 met de voortgang van de stadions. Het nieuwe design van Al Rayyan Stadion, het vijfde voorgestelde stadion voor het voetbaltoernooi, werd in april 2015 getoond. Ronald en Frank de Boer hebben in Al Rayyan gespeeld.

Het Al Rayyan Stadion wordt gebouwd naast de bestaande Al Rayyan Sports Clubs stadion. Dit is het voormalig Ahmed Bin Ali stadion, wat recent gesloopt is. Gedurende het Wereld Kampioenschap voetbal zal er in het stadion plaats zijn voor 40.000 voetbalfans. Het stadion heeft hiermee capaciteit genoeg om zowel groepswedstrijden als wedstrijden in de knock-out fase te hosten. Na het toernooi zal het aantal zitplaatsen worden teruggebracht naar 21.000. De bovenste ring stoelen wordt weggehaald en verzonden naar opkomende landen voor gebruik in hun sportfaciliteiten.

Het Al Rayyan Stadion wordt het thuisstadion van de meest succesvolle club van Qatar, namelijk Al Rayyan. Het design van het stadion past goed in het landschap van de speelstad en de gemeenschap. De gebouwen rondom het stadion bevatten verschillende (sport)faciliteiten die door de lokale bevolking gebruikt kunnen worden, inclusief een moskee, atletiekbaan, cricketveld, tennisbaan, hockeyveld, voetbaltrainingsvelden, skatepark en een fietsbaan.

Volgens Ronald de Boer ziet het nieuwe design er erg imposant uit en hij zou graag weer willen spelen bij de club in het nieuwe stadion. Het gebied zal één van de mooiste gebieden in Qatar zijn, mede door de geplande verbouwingen rondom het stadion.

Voor het nieuwe Al Rayyan Stadion is 210.000 kubieke meter grond uitgegraven. Voor de fundering, parkeerplaats en het nieuwe voetbalveld groef men 6 meter diep. De omgeving zal in 2019, wanneer de bouw gereed is, volledig veranderd zijn, mede door de nieuwe Dukhan snelweg, de Doha Metro en een nieuw winkelgebied.

Het voorgestelde stadion voor wedstrijden tot en met de kwartfinale van het WK 2022 zal na afloop van het toernooi de thuisbasis worden van Al Rayyan Club. Deze voetbalclub is de huidige kampioen van de Stars League. Het stadion staat op een korte loopafstand van het Doha Metro station en vlak bij de nieuwe Mall of Qatar. Hierdoor is het stadion uitermate geschikt om te dienen als lokale gemeenschapsplaats met sportgelegenheid.

Het eerste cement is recent gestort en de arbeiders gaan hard door met het bouwen van het 40.000 zitplaatsen tellende voetbalstadion. Ook het Al Rayyan Stadion is geïnspireerd door de traditie en de cultuur. Meer dan 100.000 m3 cement en 6.700 ton staal zal gebruikt worden om het stadion te realiseren. Het Al Rayyan Stadion in Qatar is verkozen tot het Stadion Design van het jaar 2016.

Al Thumama (Al Thumama gebied)

Capaciteit: 40.000 zitplaatsen
Ontwerper: Arab Engineering Bureau
Afstand van Doha: 13 km

Qatar heeft het ontwerp van het Al Thumama Stadion bekend gemaakt. Dit stadion is het zesde voorgestelde voetbalstadion voor wedstrijden tot en met de kwartfinale van het Wereld Kampioenschap voetbal in 2022. 

De voetbalarena is ontworpen door Ibrahim M. Jaidah, architect van het Arab Engineering Bureau uit het gastland. Dit bedrijf is het oudste architectenbureau uit Qatar en heeft een uitgebreid portfolio, waaronder de ambassade van Oman.

Het ontwerp is afgeleid van de geweven gahfiya-hoofddoek, die in elk Arabisch land een andere vorm, kleur en naam heeft. "In de cultuur van Qatar is de gahfiya een belangrijk onderdeel van elke jonge man op weg naar zijn volwassenheid", zei Jaidah. "Dit toegangsritueel inspireerde mij bij het ontwerpen van de voetbaltempel. Het is een arena dat symbool staat voor de groei die Qatar momenteel doormaakt om een wereldwijd gerespecteerde speler te worden in de voetbalsport."

De naam Al Thumama Stadion is oorspronkelijk afgeleid van een lokale boom. De thumamaboom groeit namelijk in die omgeving, 6km van het centrum van Doha. 

De bouwwerkzaamheden aan het voetbalstadion zijn in 2017 begonnen en zijn naar verwachting in 2020 afgerond. De hoofdaannemer is een samenwerkingsverband tussen Al Jaber Engineering uit Qatar en Tekfen Construction uit Turkije.

"We hebben altijd geprobeerd om het verleden met de toekomst te combineren in onze designs. De gahfiya is een voorbeeld van dat thema. Het is een mix van ons erfgoed en cultuur, en toewijding naar de toekomst," aldus H.E. Hassan Al Thawadi van de organisatie. Het Al Thumama Stadion laat volgens hem een nieuw licht schijnen over het voetbaltalent in Qatar. Ook ander talent krijgt de ruimte bij het organiseren van het WK 2022 in Qatar. "Ibrahim M. Jaidah is een erg bekende architect in Qatar en we geloven dat hij het talent, de passie en de toewijding heeft voor dit project." 

Het Al Thumama Stadion zal gebouwd worden op de velden die momenteel gebruikt worden door de nationale voetbalbond van Qatar. Het Al Thumama disctrict is gelegen in de zuidelijke buitenwijken van Doha, 12km van het Hamad International Airport.

Tijdens het voetbalkampioenschap in 2022 kunnen maar liefst 40.000 bezoekers in het stadion. Na het toernooi wordt het aantal stoelen teruggebracht tot 20.000. De stoelen worden gedoneerd aan een willekeurig land die het kan gebruiken voor hun sportinfrastructuur. De ruimte wordt opgevuld door een hotel met 60 kamers, met zicht op het veld. 

Het Al Thumama Stadion heeft de laatste koeltechnologie en toegankelijkheidsfaciliteiten van de hoogste orde. De koelingstechniek voor alle stadions in het voetballand zijn op deze plek zelfs gedemonstreerd aan de FIFA, door middel van een ministadion. 

Supporters kunnen het stadion binnengaan via de bus die rijdt vanaf de metro. Voorafgaand aan het WK 2022 zal het gebouw dienst doen voor diverse voorzieningen, waaronder een hotel en een sportcentrum. De omgeving van het stadion zal door de gemeenschap gebruikt gaan worden voor een grote verscheidenheid aan sporten, zoals handbal, tennis en zwemmen.

Al Janoub Stadion (Al Janoub)

Capaciteit: 45.120 zitplaatsen
Ontwerper: Dame Zaha Hadid
Afstand van Doha: 23 km

Qatar maakte in november 2013 het eerste design van het Al Janoub Stadion bekend. AECOM, in samenwerking met Zaha Hadid Architects, ontwikkelde het design dat de traditie van de stad weerspiegeld. De speelstad is namelijk bekend om het vissen en zeevaren. Momenteel wordt het stadion in Al Janoub gebouwd en het zal uiteindelijk 40.000 zitplaatsen hebben.

Het voetbalstadion wordt 15 kilometer ten zuiden van de stad Doha gebouwd. De betonnen pilaren staan al in de grond en de hoofdwerkzaamheden kunnen binnenkort al beginnen volgens de hoofdaannemer. De hoofdaannemer is in januari 2016 gestart met het plaatsen van grote kranen voor de stalen dakconstructie.

Het Al Janoub Stadion wordt, voordat het gebruikt gaat worden tijdens het WK 2022, het nieuwe thuis stadion van Al Janoub Sports Club. De verwachting is dat de club uit Qatar eind 2018 in het 48 meter hoge stadion kan.

Al Janoub Stadion en de Doha Metro zijn rechtstreeks verbonden met de hoofdstad en zullen ruim op tijd klaar zijn voor het Wereld Kampioenschap voetbal in 2022. Gedurende het WK worden in het stadion wedstrijden tot en met de kwartfinale gespeeld.

Het stadion heeft een capaciteit van 40.000 zitplaatsen. Na afloop van het voetbaltoernooi zal de bovenste ring ontdaan worden van 20.000 stoelen, zodat de lokale club nog 20.000 toeschouwers kan ontvangen. De verwijderde stoelen krijgen een andere bestemming, zodat alle delen van het Al Janoub Stadion nuttig blijven voor de gemeenschap.

Het Al Janoub Stadion heeft 40.000 zitplaatsen en zal wedstrijden organiseren tot en met de kwartfinale van het WK 2022 in Qatar. De hoofdaannemer is aanwezig om de voortgang te beoordelen en het design voor te bereiden. De werkzaamheden aan de fundering schieten mooi op. Het stadiondesign is geïnspireerd door de traditionele dhow boten die gebruikt worden in de vissteden als Al Janoub.

Drie kranen zijn geïnstalleerd in het voetbalstadion en arbeiders zijn voorbereidingen aan het treffen om boven de grond aan het werk te gaan. In 2016 zal de hoofdstructuur klaar zijn, waarbij totaal zes kranen worden ingezet die samen ruim 60 ton wegen.

Khalifa International Stadion (Doha)

Capaciteit: 68.030 zitplaatsen
Afstand van Doha: 13 km

Het Khalifa International Stadion werd in november 2014 toegevoegd aan de lijst van potentiële stadions voor het WK voetbal in 2022.

Het Khalifa International Stadion staat in Al Rayyan Municipality en speelde lange tijd de belangrijkste rol in de ontwikkeling van Qatar als gastland van een wereldwijd voetbaltoernooi. De leiding van de bouw van het stadion is in handen van de Aspire Zone Foundation. De boog en het golvende dak van het Khalifa International Stadion zijn van ver zichtbaar. Oorspronkelijk stond er een grote boog op de oostelijke kant. Deze boog werd in 2006 als platform gebruikt van waar vuurwerk werd afgestoken vanwege de openingsceremonie van de Doha Asian Games. Momenteel wordt deze boog vervangen door twee bogen die van nog grotere afstand te zien zullen zijn.

Het Khalifa International Stadion is in 1976 gebouwd en had 20.000 zitplaatsen. In datzelfde jaar werden er wedstrijden van de Golf Cup gespeeld, evenals in 1992. Momenteel ondergaat het voetbalstadion een grote verbouwing, zodat ook wedstrijden van het Wereld Kampioenschap voetbal in 2022 gespeeld kunnen worden. Voor het WK 2022 zal het stadion 40.000 overdekte zitplaatsen krijgen, inclusief koelsysteem. Door de renovatie mag het stadion groepswedstrijden, achtste finale- en kwartfinale wedstrijden hosten.

Volgens de aannemer wordt er continu gewerkt aan het verbeteren van de gezondheid en veiligheid van de bouwplaats. Er zijn 3.300 bouwvakkers bezig met de renovatie van het Khalifa International Stadion, wat uiteindelijk neer komt op 3.234.709 manuren zonder noemenswaardige incidenten. Het voetbalstadion bevat onder andere het 3-2-1 Qatar Olympic and Sports Museaum, restaurants, winkels, VIP-ruimten en een gezondheidscentrum. Ook worden twee nieuwe metrostations in de buurt aangelegd.

Het Khalifa International Stadion zal het eerste WK 2022 stadion zijn dat gereed is. Verwacht wordt dat het stadion begin 2017 opgeleverd gaat worden. De werkzaamheden gaan voortschreidend en het exterieur wordt al aangebracht. Op korte termijn worden de grote LED schermen opgehangen. Hierdoor is zichtbaar hoe het stadion er over een jaar uit zal zien.

Het complexe systeem van kabels voor het dak van het stadion zijn ook klaar. Het kopstuk van het dak wordt de komende weken geplaatst. Met het gereed zijn van de werkzaamheden aan het dak wordt er afgeteld richting het WK 2022. In het Khalifa International Stadion zullen wedstrijden tot aan de kwartfinale gespeeld gaan worden.

Het veld in het stadion voor het WK 2022 is in recordtijd gelegd door 40 specialisten. Speciaal voor het Khalifa International Stadion is het gras ontwikkeld in Qatar en binnen 14 uur gelegd. Dit voetbalstadion is als eerste gereed om het WK voetbal te hosten. Om precies te zijn is het voetbalveld in 13,5 uur gelegd, waarbij ongeveer 7.800 m2 aan gras door 40 specialisten verplaatst is van de Turf Nursery naar het historische stadion. De experts gebruikten 8 speciale machines om het gras op de juiste manier te plaatsen. Het vorige record stond ook op naam van hetzelfde team. In 2016 werd het veld in het Al Sadd Sports Club's Stadion gelegd in 14 uur en 40 minuten.

Lusail Iconic Stadion (Losail)

Capaciteit: 86.250 zitplaatsen
Ontwerper: Foster + Partners
Afstand van Doha: 16 km

Het voetbalstadion telt 80.000 zitplaatsen en is naar verwachting eind 2020 compleet. Het bouwwerk staat ongeveer 12 kilometer ten noorden van de hoofdstad en Doha's West Bay. Deze ultramoderne stad begint langzamerhand vorm te krijgen en zal in de toekomst 200.000 inwoners hebben die kunnen genieten van de parken, havens, ondernemingen, themapark en het voetbalstadion.

Het Lusail Stadion is ontworpen door het Britse Foster+Partners. Het gebouw is ontworpen als een gouden vaartuig en geïnspireerd door de Arabische architectuur. Het design viert de eeuwenoude tradities en vakmanschap van de regio. Ook zijn er lantaarns in het design verweven, evenals gedetailleerde kommen die al sinds vroeger gemaakt werden in Qatar.

Na het Wereld Kampioenschap voetbal zal het voetbalstadion omgebouwd worden tot een ruimte voor de buurt, inclusief scholen, winkels, café's, sportfaciliteiten en gezondheidscentra. Inwoners van de nieuwe stad zullen hierdoor alles vinden onder één dak.

Om ruimte te maken voor deze plannen na het toernooi, worden de stoelen verwijderd en gedoneerd aan andere sportprojecten over de wereld.

In dit stadion worden de openingswedstrijd en de finale van het WK 2022 gespeeld.

Education City Stadion (Doha)

Capaciteit: 45.350 zitplaatsen
Ontwerper: FIA Fenwick Iribarren Architects
Afstand van Doha: 12 km

Het stadion dat gelegen is in Doha's Education City is naar verwachting eind 2019 klaar. Hier zullen in 2022 wedstrijden gespeeld gaan worden tot en met de kwartfinale. De graafwerkzaamheden omvatten 650.000 kubieke meter. De implementatie van het ontwateringsysteem wordt de komende maanden gereed gemaakt.

Tegen het eind van 2016 is de hoofdaannemer volledig gemobiliseerd in en rondom het Education City Stadion, van waaruit men eenvoudig volgens schema kan werken. Arbeiders zijn op dit moment bezig met de fundering en de stalen structuur.

Ras Abu Aboud Stadion (Ras Abu Aboud gebied)

Capaciteit: 40.000 zitplaatsen
Ontwerper: FIA Fenwick Iribarren Architects
Afstand van Doha: 10 km

Ten oosten van het centrum van de hoofdstad Doha zal een nieuw voetbalstadion uit de grond gestampt worden in het Ras Abu Aboud gebied. Dit stadion kijkt uit op de futuristische skyscrapers van het West Bay district.

Het ontwerp van het stadion en het omliggende gebied is nog niet klaar. Wel is zeker dat er minstens 40.000 toeschouwers de wedstrijden in de tempel kunnen bekijken. Het stadion heeft een veld van natuurgras, ontvangstruimten voor VIP's en airconditioning. Populous, één van 's wereld grootste architectenbureau's, is bezig met de ontwerpfase. Dit bedrijf heeft meerdere bekende sportlokaties ontworpen.

Na afloop van het Wereld Kampioenschap voetbal zal het stadion gebruikt worden door de lokale bevolking voor diverse doeleinden. De omgeving moet gereed gemaakt worden voor de snel uitbreidende bevolking van Qatar. De organisatie vindt het belangrijk dat de lokale bevolking kan profiteren van de aanwezigheid van het stadion.